Yalıncak Meyveleri Nesli Tehlikede
Geçtiğimiz yıllarda 350 tona kadar çıkan Yalıncak Karpuzu üretimi bu yıl yaklaşık 50 tona geriledi.
Yalıncak karpuzunun nesli tehlikede
Yalıncak Çilekleri, üretim alanlarında zararlı böcek türleri ve büzülme nedeniyle tehlike altındadır.
Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Yalıncak karpuzu kilosu 15 TL’den satılıyor.
TRABZON Trabzon’da 13 yıl önce üretimine başlanan ve aroma bakımında büyük ilgi gören Yalıncak Çilekleri, zararlı böcek türleri ve üretim alanlarındaki küçülme nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Geçtiğimiz yıllarda 350 tona kadar çıkan Yalıncak Karpuzu üretimi bu yıl yaklaşık 50 tona geriledi.
2010 yılında Trabzon’da üretimine başlanan ve adını bulunduğu semt olan ‘Yalıncak’tan alan Yalıncak Karpuzu, lezzet ve aroma bakımından diğer yörelerden farkıyla yoğun ilgi görüyor. Tamamen doğal gübre ile yetiştirilen ancak son yıllarda mahalledeki yoğun yapılaşma nedeniyle üretimi her yıl azalan Yalıncak karpuzu, bu yıl sokan böcekler nedeniyle tehlike altına girdi. İlk yıllarda 350 tona kadar üretilen Yalıncak karpuzunun üretimi, bu yıl iklim koşullarının da etkisiyle 50 tona geriledi. Üreticiler tarafından üretim maliyetleri nedeniyle çok az sayıda ekilen Yalıncak karpuzu kilosu 15 TL’den satılıyor.
Bu yıl bahçesine üçüncü kez karpuz diktiğini ancak yine de verim alamadığını belirten İsmail Köksal Kotan, “2023 hasadımız başladı ama iyi başlamadı. İklim şartları ve maliyetler etkili oldu. 70 bin TL civarında bir bahçenin yapılmasına mal oluyor. 70 bin TL’lik parayı burada harcayacak, buradan ne alacak. Bu bahislerde su ve elektriğin biraz desteklenmesi gerekiyor. Sorun uzaklaşıyor. Bu yıl üçüncü kez aynı yere karpuz diktim. Olmadı. Bir komşumuz dikmişti. Güzeldi ama verim yoktu” dedi.
“Eski verim ve iklim koşulları yok”
Karpuz üretiminin eski verim ve iklim koşullarında olmadığını vurgulayan Kotan, “2010 yılında başladık. Olur deyip bir macera olarak başladık. Ancak önce bölge, sonra bölge olarak sahiplenildi. Güzeldi.Yıllarca yaptık, yapmaya devam ediyoruz.Ama eski verimlilik ve “İklim kuralları yok. Mantar çeşitleri, akdeniz sineği, kelebekler, yeşil solucanlar yaptığımız eserleri mahvediyor. Bir ilacın bile fiyatı 500 TL ile bin TL arasında değişiyor. Gübreler 1.500-2 bin TL arasında satılıyor. Maliyetler işi zorlaştırıyor” dedi.
“Son yıllardaki en düşük üretim bu yıl gerçekleşti”
Yalıncak karpuzunun bu yıl kilosunun 15 TL’ye satıldığını belirten Kotan, “Yalıncak’ta karpuz üretimi geçmiş yıllarda 350 tona çıktı ama bu yıl çok düşük. Bu yıl son yılların en düşük üretimi oldu. yılda 20 tona düşmüştür.Maksimum 50 Böcek israfında en büyük etken ve birinci olma kuralıdır.Yetkililerimizin bir an önce el atması gerekmektedir.Bilgi sahibi yetkililerin vatandaşların bilgi açlığını gidermesi gerekmektedir. Ayrıca devlet desteğinin daha fazla artırılması gerekiyor.Karpuzu kestiğinizde Yalıncak karpuzu olduğunu anlıyorsunuz.Aroması,tadı,kokusu ve suyuyla bir fark. Yalıncak karpuzunu tüketenler henüz diğer karpuzları yemeyecektir. Şu anda üretim alanları hep küçüldü. Bunun en büyük nedenlerinden biri de yüksek maliyetlerdir. İşçi bulamıyorsunuz. Bu yıl Yalıncak karpuzu kilosu 15 TL’den satılıyor.” ifadesini kullandı.
tire-haber.com.tr