Teknoloji

Twitter’daydı! bant genişliği cezası nedir

Geçtiğimiz yıllarda uygulamaya konulan sosyal medya düzenlemesi ile Twitter, YouTube, WhatsApp, Instagram ve Facebook gibi sağlayıcılar Türkiye’yi temsilci olarak bilgilendirme zorunluluğu getirmişti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, sosyal medya yasası sonrasında temsil yükümlülüğünü yerine getirmeyen Twitter’da reklam verilmesinin yasak olduğunu belirtti.

Bakan Sayan, 3 ay içinde temsilci belirlenmediği takdirde Twitter’ın bant genişliğinin düşürülmesinin gündeme geleceğini vurguladı. Peki bant genişliği nedir ve Twitter bu tür bir ceza alırsa ne olur?

bant genişliği nedir

Veri ölçüsü, bant genişliği ve aktarım hızı olarak tanımlayabileceğimiz bant genişliği, web sitelerine erişimde kullanılan toplam indirme ölçüsü olarak adlandırılır.

Örnek vermek gerekirse, web sitenizin ana sayfasında kullanılan fotoğraf ve kodların toplam boyutu 5 MB’dir. Sitenizi 100 kişi ziyaret ettiğinde 100×5=500MB trafik oluşur. Ziyaretçiler sitenizdeki sayfaların ortasında dolaşmaya başladıkça bu trafiğin boyutu da artar.

Bu nedenle, sitenize ne kadar çok ziyaretçi gelirse, o kadar fazla bant genişliğine ihtiyacınız olur.

Hosting paketinizdeki bant genişliği sınırına ulaşıldığında sitenize erişim tamamen durur. Bu nedenle ziyaretçi sayınız fazla ise sınırsız bant genişliği sunan paketlere geçmeniz daha mantıklı olacaktır.

Bant genişliği azaltılırsa ne olur?

Son günlerde gündeme gelen sosyal medya düzenlemesi kapsamında bant genişliği kısıtlaması ya da bant küçültme de çok merak edilen bahislerin arasına girdi.

Bant genişliği kısıtlandığında, o web sitesi ile kullanıcı arasındaki bilgi aktarım hızı düşer. Bu, kullanıcıların söz konusu web sitesine daha yavaş bağlanacağı anlamına gelir.

Bir web sitesinin bilgi teması ne kadar fazla bant genişliğine sahipse, aynı anda gönderilen ve alınan veri kapasitesi o kadar fazladır.

VPN analizi

Gelecekte Twitter’a erişim engellenirse veya yavaşlarsa, kullanıcılar çareyi VPN hizmetlerinde bulacaktır.

Elbette VPN kullanmak kısa vadeli bir çözüm olabilir ancak özellikle ücretsiz VPN uygulamalarında kapanma ile ilgili endişeler son günlerde oldukça arttı.

Geçtiğimiz günlerde Android kullanıcılarının uygulama mağazası olan Google Play Store’dan indirilen bazı inançsız VPN uygulamaları, aralarında Türk kullanıcıların da bulunduğu 21 milyon veriyi internete sızdırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu