Haber

Michael Owen, görme kaybı yaşayan oğlu için gözlerini feda edecek

İngiltere milli takımlarından ve Premier Lig gruplarından Liverpool’un eski golcüsü Michael Owen, görme kaybı olan oğlunun görebilmesi için “Mümkün olsaydı gözlerimi değiştirirdim” dedi. Tekrar.

Babasının izinden gitmeyi ve kendisi de futbolcu olmayı ümit eden 17 yaşındaki James Owen’a, 8 yaşındayken dejeneratif bir göz rahatsızlığı olan Stargardt hastalığı teşhisi konuldu.

BBC’ye konuşan Michael şunları söyledi: “Eğer ona gözlerimi verebilseydim verirdim. James’in tekrar görebilmesi için sahip olduğum her kuruşu verirdim.”

James üst düzey futbolculardan oluşan bir aileden geliyor. Babası Michael, Liverpool ve Real Madrid gibi kulüplerde transfer oyuncusu olarak oynadı ve daha sonra tartışmalı bir şekilde Liverpool’un rakibi Manchester United’da oynadı.

Michael’ın babası Terry Owen, futbol kariyerine 1966’da Everton’da başladı.

Futbol James’in kanındaydı ama Owens yavaş yavaş küçük oğullarında alışılmadık bir şeyler olduğunu fark etti.

Top ayağındayken James iyi bir oyuncuydu ancak pasları takip etmekte veya sahanın ilerisindeki oyuncuların hareketlerini anlamakta çoğu zaman başarısız oluyordu.

James, daha geniş alanlarda oynarken sorun yaşadığında ve her şeyin çok hızlı ilerlemeye başladığında bunun endişe verici olduğunu fark ettiğini söylüyor.

Öte yandan Michael, evde ya da tatilde aile fotoğrafı çekerken oğlunun kameraya bakmak yerine her zaman yana baktığı için bazı zorluklar yaşadığını anlatıyor.

Michael, göz uzmanının teşhisini “darbe” olarak tanımlıyor.

James’in Stargardt hastalığı nedeniyle “bulanık merkezi görüşü” var.

“Periferik görüşü iyi” olmasına rağmen “farklı renkleri ve ışıkları görmekte zorluk çekiyor.”

Kraliyet Ulusal Körler Enstitüsü’ne göre Stutgardt hastalığı, retinanın orta kısmı olan makulayı etkileyen ve görmenin azalmasına neden olan kalıtsal bir göz hastalığıdır.

Michael, “Bir ebeveyn olarak her şeyin mükemmel olmasını istersiniz ama elbette üzücü bir dönemdi” diyor.

“Geleceği düşünüyorsun. Araba kullanabilecek mi? Çalışabilecek mi? Bütün bunlar aklından geçiyor.”

James, diğer görme engelli insanların da kullandığı bazı taktiklerle hastalığıyla savaşmayı öğrendiğini söylüyor.

James, “Babamın kazağının renginin ne olduğunu fark ediyorum, bu yüzden dışarı çıktığımda onu yüzünden değil renginden tanıyabiliyorum çünkü ayrıntıları ayırt etmekte zorlanıyorum” diyor.

Baba-oğul, James’in görme kaybını ve futsalı (salonda futbol) konu alan ilk belgeseli Futbol Herkes İçin’i yayınlamaya hazırlanıyor.

İkili, Birmingham’da düzenlenen 2023 Görme Engelliler Dünya Kupası’nda oynayan görme engelli İngiltere futsal takımını takip ediyor.

Futsal, daha küçük ve kapalı bir alanda, daha ağır ve fazla sekmeyen bir topla oynanır.

Oyuncular görme engellerine göre sınıflandırılmakta olup oyuncu sayısı sınırlıdır. Kaleciler görme engelli değildir ancak kaleyle sınırlıdırlar.

Futbolu bir kenara bıraksa da James “Bir sürü hayalim var” diyor.

İşletme eğitimi alan James, bunu yapmayı sevdiğini ve gelecekte kendi işinin sahibi olmayı umduğunu ancak bunun ne olabileceği konusunda seçeneklerini açık tuttuğunu söylüyor.

Michael gülerek “30 yıl sonra emekli olduğumda muhtemelen ‘aile imparatorluğunu’ o devralacak” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu