Haber

Kahramanmaraş’taki depremde 35 kişinin hayatını kaybettiği binayla ilgili 5 sanık hakkında iddianame hazırlandı.

6 Şubat depreminin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta 10 katlı Ezgi Apartmanı’nın çökmesiyle ilgili 2’si tutuklu, 1’i tutuklanmayan, 2’si firari 5 sanık hakkında iddianame hazırlandı. “Yüzyılın felaketi” olarak nitelendirilen ve 35 kişinin hayatını kaybettiği felaket.

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığınca, merkez Onikişubat ilçesinde çöken binanın müteahhidi, apartmanın teknik müdürü, apartmanda faaliyet gösteren pastanenin iki yetkilisi ve tadilatı düzenleyenin de aralarında bulunduğu 5 sanık hakkında yürütülen soruşturma Dairenin inşaatı tamamlandı.

Savcılığın hazırladığı iddianame Kahramanmaraş Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

İddianamede, apartmanda faaliyet gösteren pastanenin işletmecileri olan firari sanıklar Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel ile pastanenin tadilatını organize eden tutuklu sanık Ertan Danacı’ya ise 700 yıl 4 aydan 4 aya kadar değişen hapis cezaları verildi. 35 kez “olası kastla kasten öldürme” ve “olası kastla kasten yaralama” suçlarından 876 yıl 6 ay. Tutuklu sanık apartmanın müteahhidi Yakup Aktaş ile tutuklu sanık teknik memur Mehmet Tekin hakkında “taksirle ölüme ve yaralamaya sebebiyet verme” suçundan 8 aydan 22 yıl 5 aya kadar hapis cezası istendi. .

Enkazın bilirkişi incelemesi, karot ve demir numunesi analizleri ve tutanaklara ilişkin raporların yer aldığı iddianamede, Ezgi Apartmanı’nın yıkıldığı, 35 kişinin hayatını kaybettiği, bir kişinin yaralandığı, bir kişinin de yara almadan kurtulduğu hatırlatıldı.

İddianamede, depremin ardından Cumhuriyet Başsavcılığınca görevlendirilen bilirkişi heyetinin, ölüm ve yaralanmaların meydana geldiği binanın durumunun tespiti için inceleme yaptığı, binanın kolon ve kirişlerinden çekirdek ve demir örnekleri alındığı belirtildi. inşa edilmiş ve korunmuştur. Heyete teslim edildiği belirtildi.

İddianamede, onaylı mimari projede 1 adet asansörün yer aldığı, enkaz alanında yapılan incelemede ise 2 alanda asansör imalatında kullanılan modüllerin bulunduğu belirtildi.

Apartmanla ilgili kamu kurum ve kuruluşları dahil olmak üzere elde edilen tüm bilgilerin, belgede yer alan bilirkişi raporlarıyla birlikte KTÜ öğretim üyelerinden oluşan komisyona iletildiği ve belgede yer alan bilirkişi raporlarıyla birlikte, iddianamede şu bilgilere yer verildi: Arıza ilişkilendirmesi hazırlandı:

“Analizler öncesinde elde edilen sonuçlardan binanın inşaatına 1996 yılında başlandığı yapı ruhsatından anlaşılmaktadır. Belge kapsamında binanın mimari, statik ve tesisat projeleri ile statik hesap raporu bulunmaktadır. İncelemeye konu binanın Google Earth’ten elde edilen görüntüleri detaylı olarak incelendiğinde, çatı katının kullanımda olduğu görülmekte, bu da söz konusu binanın projesinden farklı olarak ilave bir katının bulunduğunu göstermektedir. Hacı Ali Özal Caddesi’ne bakan binanın projede üst katında giriş, alt katında bodrum olması gereken dükkanın girişi alt zemin kattan yapılıyor ve daire 1. katta yer alıyor. Hacı Ali Özal Caddesi.”Türkiye”ye bakan tarafın toprak seviyesinin projeden farklı olduğu belirlendi. Belgede yer alan belge ve bilgilerden, çöken binanın güçlendirme tipinin proje bilgileriyle uyumlu olmadığı tespit edilmiştir.”

Yıkılan binanın mevcut taşıyıcı elemanlarının kolon ve perde aralıkları, kanca özellikleri ve bindirme uzunlukları gibi donatı detaylarında yetersizliklerin olduğu belirtilen iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

“Ezgi Apartmanı için tarafımıza ulaşan belgede zemin etüdü raporu bulunmamaktadır. Sonuç olarak inceleme, değerlendirme ve inceleme belgesi ile elde edilen bulgular sonucunda söz konusu binanın inşaatı esaslara uygun olarak yapıldığı anlaşılmaktadır. Söz konusu binanın projelendirme, imalat ve tamamlama aşamalarında afet bölgelerinde inşa edilecek binalara ilişkin yönetmelik ve imar kanununun “Statik proje müellifi, üretimden sorumlu müteahhit, teknik sorumlu, Kervan Pastanesi’nde yapılan izinsiz ve plansız tadilatlardan sorumlu olan kişiler ve sorumlular öncelikle kusurludur.”

Birden fazla taşıyıcı elemanın hasar görmesi, binanın çökmesinde domino etkisi yarattı.

Tüm belgeler kapsamında pastanede yapılan tadilatlarda binanın statiğini etkileyecek ve taşıyıcı elemanlara zarar verecek şekilde giydirme cephede boşluk açılarak havalandırma sisteminin kaldırıldığı belirtiliyor. Binanın zemin ile asma kat arasında bulunan 40 santimetre çapındaki perdeli kolonu kesilerek iş yerinin servis amaçlı kullandığı asansörün +30 kotunda tabliyede statik ve mekanik hasar meydana geldi. Mimari projede yer almayan bir boşluğun açıldığının tespit edildiği iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

“Binanın taşıyıcı elemanlarının birden fazla hasar görmesi nedeniyle deprem nedeniyle yapıda domino etkisi yaratarak binanın çökmesine neden olmasının beklendiği anlaşılmıştır. Kolonlar, kirişler, perde betonu ve döşeme gibi yapılar birbirine bağlıdır. Bu taşıyıcı elemanların bir veya birkaçının hasar görmesi zincirleme reaksiyona neden olabilir.” “Yapılan inceleme sonucunda diğer taşıyıcı elemanların da zarar görmesine neden olabileceği, somut olayda ise Kervan Pastanesi’nin birden fazla taşıyıcı elemana zarar verdiği belirlendi.” Söylendi.

İddianamede ifadeleri yer alan sanıklar suçlamaları reddetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu