Ekonomi

Ekonomik Durgunluk Yaklaşıyor: Öğrenci Kredisi Ödemeleri Yaklaştıkça Tüketiciler Maliyetleri Düşürebilir

ABD’nin salgının başlangıcında uzattığı öğrenci kredisi borçları geri dönüyor! Son üç yıldır birikim yapan ve rahat bir nefes alan borçlular, borç affının olmayacağı haberiyle sıkıntıya girdi. Ekim ayında başlayacak ödemeleri beklerken resesyon riskinin artması bekleniyor. Oxford Economics’ten uzmanların açıklamalarına göre önümüzdeki aylarda tüketici harcamalarının 100 milyar dolar azalacağı varsayılıyor. Ayrıntılar için işte buradasınız! ?

Kaynak:https://www.bloomberg.com/news/article…

Uzun süredir enflasyonun sıkıntısını çeken ABD, son aylarda ekonomik durgunluk riskiyle karşı karşıya kaldı.

Önümüzdeki ekim ayında geri dönecek olan öğrenim kredisi ödemelerinin bu durumu tetikleyeceği düşünülüyor. Ödemelerin ABD vatandaşları üzerinde yaratacağı baskının tüketiciyi maliyetleri düşürmeye iteceği tahmin ediliyor.

Oxford Economics’in açıklamalarına göre ABD’de gayri safi milli hasıla 2023’te yüzde 0,1, 2024’te ise yüzde 0,3 azalacak.

GSMH’daki bu düşüş beklenen durgunluğu derinleştirecektir.

Mart 2020’den bu yana ödemeleri ertelenen öğrenim kredilerinin geri dönüşü ABD vatandaşlarını da düşündürecek.

Enflasyonun zirve yaptığı bu dönemlerde konut maliyetleri artarken, bir Amerikan vatandaşının aylık ortalama fatura tüketimi 400 dolar olarak hesaplanıyor. Bu, özellikle borçlular üzerindeki baskıyı artırıyor; Bu nedenle uzmanlar, tüketicilerin bu dönemi maliyetleri düşürerek ve tasarruf yaparak atlatmak isteyeceğini öngörüyor.

Ayrıca Yargıtay’ın Joe Biden’ın temmuz ayındaki borç affı planını geçersiz kılan kararı da bütçesini buna göre ayarlayan vatandaşların hesaplarını alt üst etti.

Pandemi başladığında yaklaşık 20 milyon borçlu ödeme süresini uzatmaya çalışırken, aylık yaklaşık 7,5 milyar dolar tasarruf söz konusu oldu. Bu dönemde ertelenen borçlara yeni mezunlar da eklendiğinde toplam borcun 9 milyar dolar civarında olacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar bu durumda tüketici harcamalarının yılın dördüncü çeyreğinde de aynı oranda azalacağını düşünüyor.

Resesyona yol açması beklenen tüm bu faktörlere rağmen, uzayan ödeme süreleri ve hane halkı tasarruflarındaki artışın da zararı hafifletmesi de mümkün.

ABD Merkez Bankası’ndan alınan bilgiye göre 2022 yılının ikinci çeyreğinde borçluların tasarrufları toplu olarak 87 milyar dolara ulaşırken, bu yılla birlikte toplam tasarrufların 110 milyar doları aşacağı iddia ediliyor.

Dolayısıyla ABD vatandaşlarının yaptığı tasarruflar tüketici harcamalarının azalmasında hafifletici bir etki yaratabilir. Yine de uzmanlar resesyona hazırlıklı olunması konusunda uyarılarda bulunmaya devam ediyor.

Peki siz bu bahis hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarını bekliyoruz. ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu